Sıklıkla Sorulanlar

Sıklıkla Sorulanlar

"Minibar nedir ve nerelerde kullanılır?"

Minibar, dinlenme ihtiyacı duyduğumuz ortamlarda, içeceklerimizi ve gıdalarımızı taze, ideal soğuklukta ve konforlu bir şekilde sakladığımız özel soğutuculardır. Bu yüzden kendimizi özel hissettiren minibarlar, başta konaklama ve sağlık sektörü olmak üzere; özel veya kamu misafirhanelerinde, yönetim ofislerinde, gemilerde ve hatta tren vagonlarında dahi kullanılmaktadır. İlk zamanlar sessiz ve titreşimsiz olması nedeniyle üretilen absorbe sişstem minibarlar, günümüzdeki iklim koşulları ve değişen kullanım alışkanlıkları nedeniyle kompresörlü olarak da üretilmektedir.


Minibar özellikle otellerde ve hastanelerde doğrudan müşteriler ya da misafirler tarafından kullanıldığı için, teknik ve kozmetik kondisyonları çok önemlidir; düzenli olarak kontrol edilmeli, gerekirse ekonomik ömrü olan 9 ile 11 yıl sonunda yenilenmelidir.   

"Minibar tercihinde nelere dikkat edilmesi gerekir?"

Minibar tercihinde öncelikle projenin konsepti değerlendirilmelidir. Eğer şehir oteli, iş oteli ya da butik otel projesinde kullanılacaksa, teşhirin önemli olduğu düşünülmeli ve cam kapılı minibar tercih edilmelidir. Aynı şekilde resort, termal veya hastane gibi bir projede kullanılacaksa, hem tam pansiyon olması hem de kalma sürelerinin uzun olmasından dolayı, kullanıcıların da yanlarında getirdikleri ilaç, bebek maması ya da diyet ürünlerini kolaylıkla saklayabilecekleri alana ihtiyaç olduğundan, kapı rafları bulunan, blok kapılı minibarlar tercih edilmelidir.  

Minibarlar üreticilerine göre farklı dış ölçülerde üretilebilirler ancak sektörde daha çok hacim konuşulur. 30-35, 40-45 litre olarak tanımlanan minnibarlarda açıkcası kullanım hacminden değil brüt hacimden bahsedilir. Bu nedenle projelerde daha çok dış ölçüye bakmak uygun olacaktır. Bir markanın 40 litre olarak tanımladığı bir ürün nette 32 litre olabildiği gibi, başka bir markanın 45 litre modeliyle aynı veya benzer dış ölçülere sahip olabilir. Bu bağlamda, minibar ölçüsünün büyümesi, otelin prestijini artıran bir unsur değildir. Birçok zincir marka, geniş odalarında bile en küçük ölçülü minibarları kullanabilmektedir. 

Minibar tercih ederken daha çok otelin konsepti, ikramdaki çeşitlilik, oda içindeki yatak sayısı dikkate alınmalı.

"Cam kapılı ve blok kapılı minibar farkı"

Minibarlar "cam kapılı" ve "blok kapılı" olarak iki opsiyon ile üretilir. Satışı kolaylaştırdığı için cam kapılı minibarlar, şehir otelleri, iş otelleri ve resort oteller tarafından tercih edilmektedir. Blok kapılı minibarlar ise tam pansiyon hizmet veren sahil otelleri, resort otelleri ve hastaneler tarafından tercih edilmektedir. Misafirler yanlarında getirdikleri ilaç, bebek maması ve diyet ürünlerini blok kapılı minibarlarda ideal soğuklukta saklayabilirler.

Cam Kapılı Minibar projelerinde yerleşim çok önemlidir. Bunu üç ana başlık altında toplayabiliriz: Hijyen, Güvenlik ve Görsellik. Genellikle cam kapılı minibar tercih eden projelerde mobilya kapağı kullanılmaz. Oda içinde oluşan hareketlilik nedeniyle yerden kalkan tozlar contalar arasında birikebilir veya temizlik sırasında sıvılar cama sıçrayabilir ve minibar camı kirlenebilir. Bu nedenden dolayı cam kapılı minibarların yerden en az 40 cm yükseklikte olmasını özellikle tavsiye ediyoruz. 

Güvenlik bakımından, oda içerisinde kullandığımız valizler, ya da oda hizmetlilerinin kullanmış olduğu hizmet araçları nedeniyle cam kapıya zarar verilebilir. 

"Elektrik sarfiyatı ve İstenilen Soğukluk"

Özellikle çok odası olan resort otellerinde elektrik sarfiyatı önemli bir gider olup, yeşil otel sertifikasyonları sırasında da tüketime konu olmaktadır. Bu nedenle, uygun enerji sınıfına sahip minibarlar tercih edilmelidr. 

Ülkemiz iklim koşullarında soğutmanın da önemi bulunmaktadır. Özellikle güney sahillerinde "check out / check in" arasındaki sürenin kısa olması, odanın kullanım dışındaki sıcaklığı minibar kullanımını etkilemektedir. 

"Ekovat Sistem Minibar ile Mini Buzdolabı arasındaki farklar"

Ekovat Sistem Otel Tipi Minibarlar ile Mini buz dolapları arasında belirgin farklar bulunmaktadır.. Ekovat Sistem Minibarlar Maksimum Hijyen için gövdeden soğutmaktadır. Bu nedenle kullanıcının direkt temas ettiği iç gövde kısmında buzluk bölmesi ( evoparatör ) bulunmaz. Bunun yerine arka bölümde yalıtım arasına yerleşitirilir. COLDWALL denilen bu yöntem ile daha hijyenik ve güvenli soğutma elde edilir. Ayrıca gövdeden soğutma yapabilen bu dolaplar ile yeni yerleştirilen ambalajın daha hızlı ve verimli soğutması sağlanır. 


Bir diğer önemli fark ise Ekovat Sistem Otel Tipi Minibarlarda alt kısımda mini buz dolaplarında olduğu gibi herhangi bir kompresör alan çıkıntısı bulunmamaktadır. Özet olarak tüm hacim net olarak kullanıma sunulmuştur. Ekovat Sistem Minibar ayaklarından ve kızak sistemi ile mobilyaya sabitlenirken Mini buz dolaplarında bu imkan bulunmamaktadır. Kapı yönü Ekovat Sistem minibarlarda değişebilmektedir. Ayrıca kapı iç rafları ambalaj büyüklüğüne göre ayarlanabilir olup kaset tip olması nedeni ile küçük ambalajların raftan düşmesi engellenebilmektedir. Ekovat Sistem Minibarlarda iç aydınlatma bulunurken , ayrıca otomatik defrostlama sistemi ile buzun oluşması her zaman engellenebilmektedir. 

Sayfayı Paylaşın

Share by: